Jedite što više breskve: Pogledajte za što su korisne

Život

Breskve su odličan izvor antioksidanasa koji će pobijediti utjecaj slobodnih radikala na organizam i tako ga štiti od raznih oboljenja.

Pune su polifenola, koji djeluju kao prva pomoć kod opekotina od sunca. Kiseline iz breskve, pokazala su istraživanja, sprečavaju razvoj raka dojke i dijabetesa tip 2.

Antioksidansi iz breskve čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova. Ove voćke sadrže i željezo koje potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja služe za protok kisika iz pluća do ostatka tijela. Beta karoten pobjeđuje holesterol, pa tako breskva sprečava i oboljenje srca.

Bogate su i beta karotenom, breskve sadrže i velike količine vitamina A i C, a oni ubrzavaju protok krvi i sprečavaju razvoj oboljenja oka – sive mrene i makularne degeneracije.

I vašoj će koži goditi ako jedete breskve, jer joj vitamin A omogućava da zadrži vlagu, što će održati njenu glatku teksturu.

Breskve su bogate i kalijem, koji kontrolira krvni pritisak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija, pomažu da imunološki i nervni sistem pravilno funkcioniraju.

Dobro je znati: jedna breskva omogućit će vam unos tri grama vlakana, a ona su itekako važna za dobru probavu. Vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer će održavati holesterol pod kontrolom.

Zdici.info