Izbori u Zavidovićima kroz historiju: Izbori 2000

Dešavanja

Foto: OSCE (Fotografija nastala na nekom od birališta u BiH)

Drugi poslijeratni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su održani 8. aprila 2000. godine, a danas ćemo se u našoj rubrici Izbori u Zavidovićima kroz historiju dotaći ishoda tih izbora na prostoru naše općine.

Na ovim izborima je nastupilo puno više partija u poređenju s prvim održanim 1997. godine, a 16195 glasača je odlučivalo o raspodjeli 31 mandata u Općinskom vijeću. Od tog broja glasova 15275 je bilo redovno, a 920 je došlo izvan općine.

Najviše glasova i 11 mandata je pripalo Stranci demokratske akcijeSDA, a koja je za razliku od 1997. godine ovaj put nastupila samostalno (bez koalicije) te osvojila 37.3 % od ukupnog broja glasova, odnosno 6041, što je za preko 10 hiljada manje od glasova koje je osvojila Koalicija za cjelovitu i demokratsku Bosni i Hercegovinu na izborima 1997. godine, a koju je predvodila SDA.

Najveći napredak je ostvarila Socijaldemokratska partijaSDP, a koja je osvojila samo jedan manje mandat, odnosno, 10 vijećničkih mandata i 5144 glasova (31.8%).

Pet mandata je pripalo Stranci za Bosnu i HercegovinuSBiH, a koja je na izbornom listiću zaokružena od strane 2094 glasača (17.9%).

Po jedan mandat je pripao LGK – Liberalno-građanskoj koaliciji BiH koji su činili Liberali BiH i GDS BiH, te Novoj hrvatskoj inicijativi (NHI).

Jedan mandat su također osvojili DS penzionera BiH, kao i Stranka penzionera FBiH i Bosanskohercegovačka patriotska stranka – BPS.

Na izborima su još nastupili ‘KNS-Zaštite ljudskih prava boraca i građana-Pravde i morala'/BH, Demokratski liberalni centar BiH (DLC BiH), SNSD – Milorad Dodik, Radnička demokratska partija Bosne i Hercegovine, te BOSS – Bosanska stranka, ali nijedna od navedenih nije osvojila mandat.

Odlukom Općinskog vijeća za Općinsku načelnicu tada je izabrana Selvedina Uljić (SDP).

Zdici.info