Ismet Škulj nakon još jedne humane misije posvećene oboljelima od plućne hipertenzije

Život

POVRATAK KUĆI NAKON 1.800 KM

Nakon tri sedmice PH biciklističke turneje, Ismet Škulj se vratio kući. Ovaj bosanskohercegovački biciklist rekreativac putovao je svojim biciklom od Bosne i Hercegovine do Austrije, odnosno od Zavidovića do Klagenfurta, i nazad od 25.05. do 16.06.2022. noseći obilježja evropske zajednice pacijenata oboljelih od plućne hipertenzije, podižući na taj način svijest o ovoj teškoj, neizlječivoj bolesti plućne cirkulacije.

– Vožnja do Klagenfurta je trajala tri sedmice uz probleme sa biciklom koje sam rješavao tokom putovanja. Sve se malo odužilo, ali moja predviđanja su i bila da će put trajati dvije – tri sedmice. Želim da se zahvalim svima koji su mi pružili pomoć i podršku na ovom putovanju. Doživljeno je neopisivo i svaki put drugačije.

Vrijeme je bilo promjenjivo, ruta je bila brdsko-planinska, ali ništa što već nisam vozio, – rekao je Ismet Škulj i dodao da je i ovu vožnju posvetio oboljelima od PH, a povodom Svjetskog dana plućne hipertenzije koji se obilježava u mjesecu maju.

Putovanje je trajalo tri sedmice i ovom prilikom Škulj je prešao 1.920 km. Zahvaljujući brojim prijateljima i biciklistima putovanje je trajalo nešto duže jer je skoro na svakoj novoj destinaciji ove biciklističke ture ostajao po dan-dva. Humanom dugogodišnjom misijom posvećenoj obespravljenim PH pacijentima, Ismet Škulj je do sada ukupno prevezao preko 10.000 km vozeći kao PH podška kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju.

– Ismet Škulj je čovjek koji zaslužuje respekt cijele PH zajednice Evrope i svijeta, te mu želimo posebno zahvaliti na ukupno 10.000 km koje je prešao vozeći svoj bicikl putevima Evrope kako bi podizao svijest o plućnoj hipertenziji.

Uz oboljele od plućne hipertenzije je od samog početka naših aktivnosti, prvo vozeći ulicama gradova, a potom krenuvši i na dugačke ture. Takođe, želimo se zahvaliti i svim Ismetovim saputnicima i onima koji su mu pružili gostoprimstvo u svojim domovima širom Evrope tokom posljednjih pet godina koliko je Ismet zajedno s nama u priči zvanoj PH u BiH, – izjavila je ovom prilikom predsjednica Skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“- u Bosni i Hercegovini, Vera Hodžić.

Ismet Škulj je svojim učešćem u aktivnostima ovog Udruženja posvećenim obilježavanju svjetskog dana – WPHD dao veliki doprinos i podršku oboljelima od ove bolesti, želeći da na taj način skrene pažnju javnost na težinu i ozbiljnost bolesti, ali i na izuzetno težak položaj oboljelih od plućne hipertenzije koji su bez adekvatne terapije, poput pacijenata u Bosni i Hercegovini.

Zdici.info