Introvertirano i povučeno dijete – savjeti roditeljima

Život

Ako je vaše dijete povučeno, šutljivo i rezervirano te više voli provoditi vrijeme u samostalnoj igri, vjerojatno ste roditelj malog introverta. Introverzija, kao osobina ličnosti, dio je temperamenta, a to znači da je prisutna od rođenja.

S druge strane je ekstraverzija, a ekstraverti su prilično pričljivi i živahni pojedinci koji svoje vrijeme uglavnom provode u interakciji s drugima. Ako je vaše dijete introvertirano i ako još uvijek niste sigurni kako se nositi s njegovim crtama ličnosti, savjete potražite u nastavku članka.

Introverzija kao osobina ličnosti

Kultura u kojoj živimo prilično je naklonjena ekstravertima. Život introverata u takvom svijetu često se svodi na preživljavanje u okolnostima u kojima ne mogu dati sve od sebe jer su im neprirodne i neugodne. Razlike u ovim osobinama ličnosti imaju svoj srž u nervnom sistemu, a neurološki sistem introverata je drugačiji od sistema ekstraverata.

Naime, neurološki sistem regulira funkcioniranje korteksa tako da njegova pojačana aktivnost kao rezultat daje veću budnost, uzbuđenost i reaktivnost. Kada je njegova aktivnost smanjena, učinak je suprotan. Dosadašnja istraživanja su pokazala da su ekstraverti općenito manje živčano pobuđeni od introverata, što bi značilo da introverti imaju prirodno visoku razinu uzbuđenja uzrokovanu aktivnošću neurološkog sistema.

Upravo zato introverti traže situacije i okruženja koja nisu ispunjena prevelikim brojem podražaja kako bi održali balans i održavali pobuđenost živčanog sustava na optimalnoj razini. Ekstraverti, zbog manje prirodne razine pobuđenosti, traže situacije pune podražaja također kako bi održali optimalnu razinu pobuđenosti živčanog sustava.

Zamislite da jednu introvertiranu osobu, koja je prirodno već dovoljno živčano pobuđena, svakodnevno tjerate na aktivnosti i situacije koje dodatno pobuđuju njihov način funkcioniranja. Osim prevelikog pritiska kojega na taj način stvarate, introvertima ne dopuštate da se izraze na neke druge načine. Time im ne dopuštate da se ostvare i postignu samoaktualizaciju, a tako stvarate osobe koje su kronično nezadovoljne i nesretne sa svojim životom.

Introvertirano dijete i njegove posebnosti

Introverti su često kreativni, znatiželjni, inovativni i duboki mislioci koji imaju nevjerojatna razmišljanja. Vole puno slušati, a malo pričati. No, kada se odluče nešto reći, vjerojatno su u to već toliko sigurni s obzirom na to koliko su vremena proveli u analiziranju informacija. Roditelji bi trebali svoje introvertirano dijete prihvatiti takvo kakvo jest te mu dati do znanja da njegova šutnja, povučenost i introverzija nisu loše.

Neki roditelji brzopleto povezuju takva ponašanja s dječjom depresijom i anksioznosti. Introverzija nije okidač za psihičke poremećaje i bolesti. No, taj problem će se javiti samo ako svakodnevno tjerate svoje dijete da bude nešto što nije. Prihvaćanje njegove introverzije će mu pomoći u otkrivanju vlastitih snaga i samoostvarenju zbog čega će imati sretno i zadovoljno djetinjstvo.

Introverti imaju mnoštvo pozitivnih kvaliteta i prednosti koje ih čine jedinstvenima. Iako nemaju puno prijatelja, jako su brižni i empatični u prijateljstvima koje imaju. Također razvijaju intenzivne interese za određene aktivnosti te su, zahvaljujući svojoj odlučnosti i jakoj želji, često uspješni u onim aktivnostima kojima se bave. Ako otkrijete koje su to aktivnosti kod vašeg djeteta, podržite ga u tome. To će pomoći povećanju njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Izvorni Članak: akos.ba