Intervju sa Sanelom Jalmanovićem, direktorom Centra za kulturu Zavidovići

Dešavanja

Sanel Jalmanović, direktor Centra za kulturu Zavidovići, u intervju  za Zdici.info, govorio je o svom dolasku na poziciju direktora Centra, zatečenom stanju u Centru, velikoj borbi i radu što je za posljedicu dalo sjajne rezultate.

1. Mlada ste i obrazovana osoba, na čelu ste zavidovićkog Centra za kulturu, jedne od najvažnijih ustanova u gradu. Šta za Vas znači, biti prvi čovjek pomenute ustanove ?

S.J.: Biti u plejadi Zavidovićana koji  su rukovodili ovom ustanovom za mene predstavlja veliku odgovornost i obavezu da zajedno sa uposlenicima zadržimo kurs na pravom putu i omogućimo našim sugrađanima repertoar kakav zaslužuju, a ustanovu učinimo funkcionalnom. Ove godine navršiće se tačno 67 godina od završetka gradnje Doma kulture u Zavidovićima. Za obične ljude tih 67 godina je prilično mnogo. Ljudi u tim godinama (ili koju godinu ranije) odlaze u zasluženu penziju. Njihova radna obaveza prestaje i minuli rad dolazi na naplatu. Ali, za ovu Ustanovu to se ne može reći. Ona i dalje postojano i ponosno odolijeva vremenu i ove godine doživljava drugu mladost.Stoga je moje zadovoljstvo veće da mogu svakim danom rada i boravka doprinositi i svjedočiti pisanju historije jedine kulturne ustanove na području Grada Zavidovići.

2. Dolaskom na poziciju direktora u kakvom stanju ste zatekli Centar za kulturu i kakva je situacija sada. Mnogo toga je urađeno po pitanju projekata za ovu ustanovu.  Šta možemo očekivati u narednom periodu ?

S.J.: Dolaskom na poziciju direktora ustanove dočekan sam dugovanjima za neuplaćene doprinose za PIO za period 2002. do 2009. godina kao i dugom prema JKP „Radnik“ Zavidovići u iznosu od cca 30.000.00 KM, koji smo konačno izmirili sa mjesecom novembrom 2022. godine. To je značajno otežavalo kreiranje godišnjeg programa rada, jer od samog početka morate izdvajati značajna finansijska sredstva za dugovanja dok preostali dio pokušavate realizirati na nekoliko planiranih aktivnosti, čime prostor za kreiranje kvalitenog sadržaja postaje ograničen.U tekućoj godini akcenat smo stavili na jačanje repertoarskog sadržaja i realizaciju infrastrukturnih projekata, prije svega mogućnosti utopljavanja zgrade za koju smo krajem prošle godine, zahvaljujući Osnivaču dobili energetski audit što predstavlja osnovu za potencijalnu realizaciju spomenutog projekta.Također, s obzirom na starost instalacija, vrstu grijnih tijela i sistema razvoda, u planu je i zamjena kompletnih instalacija sistema grijanja. Ne zavaravamo se da će “od sutra” biti bolje i da ćemo time riješiti sve naše probleme, ali kroz jedan planski i odgovoran način usmjeravamo naše poslovne procese, koji će za nekoliko godina dati konačne rezultate.

3. Da li ste zadovoljni financijskom podrškom od gradskog do viših nivoa vlasti ?

S.J.: Naša ustanova se finansira isključivo iz budžeta Grada Zavidovići  kroz Transfer za redovne djelatnosti i vanredne troškove. Shodno dobivenim sredstvima izmirujemo sve nastale obaveze u toku mjeseca što uključuje i nabavku uglja neophodnog za zagrijavanje zgrade od 2500 m2. Samo za jedno grijnu sezonu mi potrošimo cca 35 tona uglja i sve to finansiramo kroz navedeni Transfer. Također sa istog Transfera se izmiruju i naslijeđena dugovanja još od 2002. godine što dodatno otežava finansijsko poslovanje naše ustanove. Dakle, sredstava je uvijek nedovoljno, ali ne smijemo zaboraviti da ulaganja u kulturu nisu ništa bolja ni na višim nivoima, stoga želim da vjerujem da Grad kao Osnivač daje onoliko koliko može podnijeti jedan gradski budžet. Mene više brine neadekvatna podrška viših nivoa vlasti i nebriga prema institucijama kulture koje se već dugi niz godina nalaze u statusnom vakumu. Bez njihove značajnije i prije svega sistemske podrške, sigurno se ne mogu napraviti značajniji pomaci na polju kulture i umjetnosti.

Ono što mi možemo jeste, da svako od sebe ponudi ono najbolje što može, u skladu sa onim resursima koje imamo.

U tom smislu, kada kanališemo energiju na to da napravimo dobar rezultat, možda one materijalne stvari postanu i ne toliko važne. To je možda i jedini recept kako uspjeti u vremenu kada kultura baš i nije u fokusu interesovanja.

4. Kakva je bila protekla kulturna godina u Zavidovićima, šta možemo očekivati u narednom periodu ?

S.J.: Proteklu godinu možemo smatrati godinom uspjeha u repertoarskom smislu. Ono što smo planirali Planom i programom rada smo i realizovali, čak i više. Ostvarili smo saradnju sa skoro svim bosanskohercegovačkim pozorišnim kućama, a naša publika  imala priliku gledati kvalitetne pozorišne predstave.

Posebno nas raduje činjenica da smo ostvarili kontinuitet kvalitetnog pozorišnog i filmskog repertoara prilagođen svim uzrastima. Unazad nekoliko godina menadžment i uprava Centra čine velike napore da vrate ugled i sjaj nekadašnjem objektu i  Zavidovićanima ponude različite kulturno-zabavne sadržaje koje su postale nasušna potreba u ovom nedefinisanom vremenu. Centar za kulturu polako dobiva novo ruho, enterijer je renoviran, a i veliki dio eksterijera. Zavidovićani u posljednje vrijeme sa zadovoljstvom dolaze u prostorije Centra i uživaju u vrhunskim predstavama i nastupima gostiju.

Ono na što sam posebno ponosan jeste činjenica da smo nakon svih ovih godina uspjeli izraditi monografiju „Zavidovićka kuća kulture“. Knjigu smo posvetili svima onima koji su utkali sebe i svoj rad u bogatoj tradiciji ove ustanove kao i građanima Zavidovića, s namjerom da bogatu tradiciju otrgnemo  od zaborava i možda damo impuls svim budućim generacijama da nastave, usavrše i sadržajno obogate rad na polju kulture u našem gradu.

Također, pripremamo se i za organizaciju ovogodišnjeg 5. Glumačkog kampa na koji planiramo okupiti mlade iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

5. Koliko su mladi zainteresovani i da li se aktivno uključuju u rad Centra ?

S.J. : Mladi  su  zainteresovani onoliko koliko je kvalitetan sadržaj koji im ponudimo. Posebno smo ponosni na projekat Škole glume koji je od 2017. godine okupio veliki broj mladih koji su svojim angažmanom dali doprinos u stvaranju omladinske pozorišne scene u Zavidovićima. To je projekat koji živi još uvijek i okuplja značajan broj mladih koji žele svoje slobodno vrijeme provoditi u Centru za kulturu. Cilj nam je da, ne samo teatar već generalno umjetnost i kulturu približimo mladima pružajući im raznovrstan program i na taj način pokušavamo odgojiti generacije kompletnih ličnosti.

Ono što me posebno raduje jeste da posljednih godina imamo sve veći broj njih koji posjećuju naše aktivnosti i postaju ozbiljna filmska i pozorišna publika, što prepoznaju i hvale gostujuće pozorišne trupe.

6. Za kraj, Vaša poruka ljubiteljima kulture i umjetnosti u Zavidovićima ?

S.J.: Svjestan tehnološke ekspanzije i njihove dostupnosti svakom čovjeku, ipak vjerujem da internet i društvene mreže nisu suštinska konkurencija pozorištu, te ne predstavljaju istinski problem u planiranju, niti konzumiranju “pozorišnih sadržaja”.  Oni su prije dobrodošle alatke, a u pandemijskim vremenima su se pokazale i kao najpogodniji tehnički posrednici kada je u pitanju konzumiranje predstava.Zato želim da poručim našoj publici da mogu i u tekućoj godini očekivati bogat repertoar pozorišnih i filmskih projekcija.

 

 

Zdici.info