Intervju | Ajdin Polić: Mladi moraju preuzeti odgovornost u vremenu koje dolazi

Sponzorisano

Za portal Zdici.info govorio je Ajdin Polić, nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Općinsko vijeće Zavidovići.

Rođen je 1992. godine u Zavidovićima, a osnovno obrazovanje završava u Italiji, da bi se zatim vratio u Zavidovići gdje je završio ekonomsku školu. Diplomirao je na Sarajevskom univerzitetu za nauku i tehnologiju (University of Buckingham) 2015. godine na Odsjeku za ekonomiju, a istovremeno specijalizira međunarodni biznis. Nakon diplomiranja pokreće vlastiti biznis u prodaji. Od 2018. do 2020. godine odlazi na povremeni rad u inostranstvo. Tečno govori engleski, italijanski i njemački jezik. Funkciju predsjednika Asocijacije mladih A-SDA obavljao je 4 godine, u periodu od 2016. do 2020. godine. Oženjen je i otac dvoje djece.

U nastavku pročitajte šta je rekao za naš portal.

Koji su razlozi vaše kandidature? Šta vas je motivisalo da se kandidujete za Općinsko vijeće? 

Borba za ovu državu nikada neće prestati, dolaziti će neke nove generacije koje će, kao one devedesetih, imati rušilačke ciljeve naspram državnog poretka i čovjeka te zbog toga mladi, kao nova generacija, moraju izrasti u svjesne i obrazovane političke kadrove koji će se boriti za unaprjeđenje životnih uslova na svim mogućim nivoima. Ako su naši očevi žrtvovali mladost i najvrijednije što su imali za odbranu ove države, onda ja osjećam obavezu da sada, u miru, u svojoj mladosti moram doprinijeti boljem sutra naše djece i budućih generacija. Nakon višegodišnjeg rada u inostranstvu, daleko od porodice i kuće, odlučio sam da se vratim i borim u ime omladine koja je morala napustiti BiH kao i ja. Ne mogu ostati nijem i slijep, osjećam odgovornost da podignem svoj glas i ustanem da se borim protiv generalno loše politike općine prema građanima. Moramo se osvijestiti da druge države nemamo, moramo se institucionalno izboriti da mlađim naraštajima obesmislimo odlazak iz BiH i da stvorimo uvjete za povratak naše omladine.

Vaša stranka je vrh liste prepustila mladim ljudima što je rijetkost na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Da li je to zaista jedan pokazatelj da se polahko potencijal mladih u Zavidovićima prepoznaje i da su mladi spremni da donesu pozitivne promjene u našu zajednicu?

Kao nosilac liste A-SDA za općinsko vijeće mogu da kažem da se zalažem da mladi preuzmu odgovornost za vrijeme u kojem živimo jer smatram da su sposobni da se nose sa izazovima koje nosi ovo vrijeme. Svjedoci smo da omladina iz Zavidovića postiže vrhunske rezultate, kako u sportu tako i u nauci, kako u BiH tako i u dijaspori. Uspjeh naše omladine nije prošao nezapažen kod našeg predsjednika, gospodina Samira Šibonjića koji je prepoznao ambicioznost i želju za konstruktivnim radom te na ovaj način pružio ruku prijateljstva mladosti i omogućio im da postanu glas promjene. Naša omladina se odavno probudila, odnosno onog dana kada je morala otići trbuhom za kruhom, sada već, nadam se, da se ista ta omladina želi vratiti, zbog čega se zalažem da privučemo investitore koji će stvoriti uvjete za povratak. Stranka demokratske aktivnosti A-SDA, je na svim nivoima dala prednost mladima kao obrazovanom, perspektivnom i kvalitetnom kadru. Najbolji dokaz je slučaj sa ministrom za prostorno uređenje ZDK, gospodinom Arnelom Isakom, trenutnim kandidatom za gradonačelnika Zenice.

Na koji način planirate djelovati u Općinskom vijeću i koja bi bila vaša ključna polja djelovanja, društvene sfere u kojima bi željeli dati doprinos i postaći promjene?

Osjećam ogromnu odgovornost i obavezu, odgovornost prema svakom čovjeku za svoj rad i zalaganje te obavezu da na najbolji način djelujem u svim sferama. Kao budući općinski vijećnik mogu ukazati na probleme naših sugrađana te mogu predložiti rješenja za iste, ali moramo biti svjesni, da bez obzira što vijeće jednoglasno usvoji inicijativu za dobrobit svih građana, samo je općinski načelnik nadležan za sprovođenje iste, odnosno isti je i odgovoran pred građanima ako je ne realizuje. Iskreno se nadam da će u novom sazivu općinskog vijeća biti mnogo mladih, jer smatram da će saradnja i rad u korist općeg dobra biti mnogo lakši, bez praksi loše lokalne politike. Kao ekonomista, posebnu pažnju želim posvetiti privredi i zapošljavanju mladih, jer smatram da su radna mjesta ključna za razvoj i opstanak nase omladine. Samo dovođenjem novih investitora na našu općinu, kao što je to praksa u susjednim općinama, možemo imati osjetne promjene. Naša omladina treba imati priliku da radi na modernim CNC mašinama i da proizvodi za evropske firme, ali u Zavidovićima.

Imate iskustvo kao privrednik i radite na promociju turističkih lokaliteta Zavidovića. Koliko bi takvo iskustvo bilo od značaja pri vašem djelovanju u Općinskom vijeću? 

Kada je u pitanju turizam, svjedoci smo potencijala naše općine i prirodnog bogatstva kojim smo okruženi, možda smo navikli na ove ljepote pa to slabo prepoznajemo,  ali nažalost sve ovo nije iskorišteno. Moramo formirati turističku zajednicu na općinskom nivou koja će oživjeti naše destinacije i koja će ugostiti kao domaćin turiste iz cijelog svijeta. Kao općina moramo uložiti značajna sredstva u infrastrukturu, da naši turisti imaju mogućnost da dođu do spomenika prirode Tajan, do kamenih kugli i naših izletišta. Nema drugog načina da se turizam pokrene osim da investiramo u isti, neće turisti doći ako nema puta do destinacije, neće doći ako nemaju gdje obrok pojesti i suvenir kupiti, neće doći ako nema domaćina da kaže “bujrum”.

Šta biste poručili glasačima? Zašto baš vas da zaokruže na glasačkom listiću 15. novembra?

Svim građanima poručujem da dobro poslušaju sve kandidate, njihove programe i ideje, da odaberu najbolje među nama. Birajmo one koji mogu doprinijeti, one koji imaju realne mogućnosti i iskustva iz realnog sektora. Funkcija općinskog načelnika je menadžerska funkcija, zbog toga trebamo na tu funkciju birati dobre i dokazane menadžere koji imaju iskustvo u vođenju biznisa. Birajmo za načelnika čovjeka kojeg bismo postavili da vodi našu privatnu firmu, siguran sam da bi u tom slučaju svi gledali u njegove sposobnosti i iskustvo u biznisu.

Moja kandidatura je motivirana radom i željom da budem glas promjene u korist svih građana a posebno budućih generacija. Nadam se da će naši građani prepoznati potencijal u mladim kandidatima te tako donijeti promjenu u sazivu općinskog vijeća. Molim sve građane da budu vlasnici svog glasa, da svoju podršku pruže najboljima među nama i da svoj glas ne prodaju za bezvrijedne pakete i neznačajne sume novca, naša budućnost nije na prodaju. Ne smijemo prodati sebe i budućnost svoje djece.

Zdici.info