Interviju sa Mensurom Sinanovićem, predsjednikom UO RK Krivaja

Sport

Rukometaši Krivaje ove jeseni prvenstvo su okončali sa maksimalnim brojem osvojenih bodova, čime su postali jesenji prvaci Prve lige FBiH sjever.

Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom UO RK Krivaja, Mensurom Sinanovićem. Interviju pročitajte u nastavku.

Funkciju predsjednika upravnog odbora RK Krivaja Zavidovići ste preuzeli u avgustu mjesecu. Kako ocjenjujete rad novog upravnog odbora i rad RK Krivaja općenito?

“Prije svega želio bih da istaknem da sam počastvovan da mogu obnašati funkciju predsjednika RK Krivaja, jer je Krivaja klub duge i bogate rukometne tradicije. Upravni odbor je od avgusta mjeseca imao mnogo aktivnosti vezanih za unapređenje rada RK Krivaja i pronalaženje sponzora za ovu sezonu. U prvim mjesecima igračima Seniorske ekipe su osigurani kvalitetni uslovi za rad, redovne mjesečne hranarine, bazične pripreme izvan grada, sportska oprema i ostali detalji potrebni za kvalitetan rad. Pohvalio bih rad igrača i stručnog štaba naše Seniorske ekipe, kao i rad Škole rukometa RK Krivaja.

Pored unapređenja rada Seniorske ekipe upravni odbor je uradio veliki broj aktivnosti vezanih za poboljšanje rada Škole rukometa, jer moj osnovni cilj, a i čitavog upravnog odbora je da budućnost RK Krivaja zasnujemo na Školi rukometa odakle ćemo “crpiti” igrače za Seniorski tim. Kako vodimo brigu o mlađim uzrastima tako isto brinemo i o veteranima našeg kluba, koji su naš ponos i motivacija.

Da li su gradske vlasti i privrednici u Zavidovićima prepoznali dobar rad RK Krivaja?

Kada je riječ o pomoći u radu i sponzorima zahvalio bih se svim sponzorima, koji su podržali rad RK Krivaja za ovu sezonu, a posebnu zahvalnost želim uputiti općini Zavidovići i općinskom načelniku gosp. Hašimu Mujanoviću kao i vladi Ze-do kantona, koji su i ove godine najveći sponzor našeg kluba. Međutim sva ta financijska pomoć je nedovoljna za rad RK Krivaja i naših sedam takmičarskih selekcija. Igračima za posljednji mjesec nismo izmirili njihove mjesečne hranarine, što me itekako brine, kao i još neka dugovanja koja imamo. Kada uzmemo u obzir broj utakmica, masovnost, organizaciju i promociju mišljenja sam da RK Krivaja kao najtrofejniji sportski kolektiv u Zavidovićima mora imati veće privilegije i sigurna financijska sredstva.

Također želim istaći da pored našeg kluba bogatu tradiciju i zavidne rezultate imaju i Nogometni klub i Ženski rukometni klub, te je nedopustivo da se u istu ravan kod raspodjele sredstava iz općine dovode i boduju ova tri kluba sa ostalim klubovima i sportskim organizacijama. Ovo govorim iz razloga jer imamo klubove koji postoje nekoliko godina i čiji organi kluba ne funkcionišu, te isti tokom godine mimo sredstava iz budžeta ne obezbijede gotovo ništa. Pored toga želim istaći da radimo na tome da naši privrednici daju veću pomoć RK Krivaja kao i sportu općenito, jer sport je jako bitan faktor našeg društva.

Krivaja naredne sezone u Premijer ligi?

Kako sam već naveo zadovoljni smo radom stručnog štaba i igrača Seniorske ekipe, te želimo da takav kvalitetan rad ostane. Prvaci smo Jesenjeg dijela sezone i sa pravom možemo reći da smo glavni favoriti za ulazak u Premijer ligu. Ako se vratim na moje predhodno izlaganje o financijama želim da sve naše navijače i sugrađane upoznam da ako ovakve financije RK Krivaja bude imao i iduće godine mi nemamo šta tražiti u nastavku sezone Prve lige Federacije ili eventualno u Premijer ligi. Ovo govorim iz razloga, jer već i ptice na grani znaju da se bez velikih financijskih sredstava ne može igrati Premijer liga, jer gotovo svi klubovi u Premijer ligi od njihovih općina dobijaju preko 120000KM, a mi to sa ovakvom raspodjelom možemo samo sanjati. Ja želim da postavim svim mojim zavidovićanima i našim navijačima pitanje:,, Da li naš grad želi da ima pravog premijerligaša u Muškoj konkurenciji?” Da li naši sugrađani znaju da se bez 200000KM budžeta ne može garantovati opstanak u Premijer ligi. Da vam kažem da ne maštamo o Premijer ligi slagao bih vas, ali u ovom trenutku želim da stvari postavimo na realne osnove, a ne da maštamo o nećemu za što nismo spremni.

Već dva mjeseca pregledam klupsku arhivu i uviđam da smo mi u RK Krivaja godinama imali prevelike ambicije bez financijskog pokrića. Ne krivim ljude koji su prije mene vodili klub, jer su oni imali najbolje namjere da Krivaju drže u Premijer ligi, ali to sa ovakvim financijama već dugi niz godina nije moguće. U periodu kada je RK Krivaja igrala Premijer ligu dosta više su privrednici financirali sport, imali smo povoljan status u raspodjeli sredstva iz općine, te smo imali znatan financijski prihod od Gradske sportske dvorane kojom smo tada upravljali. Sada to nije slučaj i zbog toga i postavljam pitanja svima nama da li želimo RK Krivaja u Premijer ligi, da li želimo puno dvoranu i atmosferu kakva samo može biti kad RK Krivaja igra Premijer ligu?

Planovi za budućnost?

RK Krivaja je vjerujte mi jedan veliki sportski kolektiv koja ima preko 120 svojih članova. RK Krivaja će još dugo dugo trajati, jer naša Škole rukometa redovno pravi omladinske reprezentativce i A reprezentativce BiH. Neka se ni jedan sportski kolektiv u Zavidovićima ne naljuti ali u svim našim analizama najorganizovaniji smo sportski kolektiv u Zavidovićima. Nadamo se da će sve strukture vlasti znati cijeniti ove istinite podatke, jer u klubu imamo pored Seniorskog tima još šest omladinskih selekcija koje svakodnevno imaju svoje aktivnosti. Veliki je posao te sve selekcije znati organizirati i ispoštovati obaveze prema svima. Klub smo sa tradicijom od 67 godina, a trenutno nemamo svoje prostorije što meni kao predsjedniku kluba nije ni malo drago. Neću optuživati nikoga, ali je RK Krivaja morala sačuvati svoje prostorije ili napraviti nove.

Trenutno imamo veoma dobru saradnju sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak u čijim se prostorijama i dvorani nalazimo, te im se ovim putem zahvaljujem. Nadam se da ćemo napraviti svoje vlastite prostorije i u njima složiti klupsku arhivu i napraviti foto muzejsku zbirku. Također želimo da budemo transparentni prema svim našim navijačima, te ćemo početkom iduće godine organizovati redovnu izvještajnu skupštinu kluba.

Želite li nešto dodati za kraj?

Kao što sam već rekao uz dužno poštovanje prema svim, ali grad Zavidovići i svi privrednici moraju stati iz RK Krivaja, jer kako svi znamo dva najveća simbola Zavidovića su drvna industrija i RK Krivaja. Gdje god da krenete svi naš grad poznaju po RK Krivaja, po našim velikanima Jasminu Mrkonji, Đoki Lavrniću, Ivici Dragičeviću, Zvonko Bartoloviću, Edinu Bašiću, Mehi Bašiću, Adnanu Šabanoviću…. Želim da istaknem da općina Zavidovići zapravo i nema jasnu strategiju finansiranja sporta, jer mora znati šta je prioritet, masovnost, briga o mladima, stručnost, promocija grada, sposobnost upravnog odbora obezbjeđenja sredstava mimo budžeta općine Zavidovići i td..

Ako RK Krivaja kao drugi najveći simbol našeg grada i ovi zavidovićki velikani nisu zaslužili bolji status u Zavidovićima onda ja kao dugogodišnji sportski radnik mislim da imamo veliki problem u prepoznavanju istinski vrijednosti našeg grada. Nadam se da će se ovakve stvari popraviti u budućnosti i da ćemo RK Krivaja vratiti tamo gdje joj i pripada mjesto. Za kraj želim da svim mojim zavidovićanima poželim čestit Božić i sretnu novu 2020 godinu.

Zdici.info