Indija se nudi da snabdijeva svijet pšenicom umjesto Ukrajine

Dešavanja

Trećina poljoprivrednih polja u Ukrajini neće se koristiti za sjetvu pšenice i drugih žitarica zbog ruske invazije na tu zemlju, tvrde iz Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova u Ukrajini.

– Do 30 posto poljoprivrednih polja u Ukrajini ove godine neće se koristiti za sjetvu pšenice, ječma, suncokreta i kukuruza, što može izazvati globalnu prehrambenu katastrofu, jer 36 od 55 zemalja koje se suočavaju sa prehrambenom krizom ovisi o Ukrajini i ruskom izvozu – javlja Ukrinform.

Prošle sedmice je indijski premijer Narendra Modi rekao predsjedniku SAD-a, Joe Bidenu da je Indija spremna da izveze hranu kako bi se amortizovao šok zbog rasta cijena izazvanog ratom u Ukrajini.

Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snabdijeva svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija.

Indija je najjeftiniji svjetski snadbjevač rižom i pšenicom. Rižu izvozi u 150, a pšenicu u 68 država. Prema mišljenju Ashoka Gulatija, profesora poljoprivrede na Indijskom vijeću za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa ima kapacitet da izveze 22 miliona tona riže i 16 miliona tona pšenice 2022 godine, ali da ta količina može biti i veća.

Zdici.info