I rafteri u akciji podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji

Dešavanja

Ovogodišnji  16. Krivaja rafting, osim što će već tradicionalno obezbijediti izuzetan sportski događaj i lijepo druženje raftera Evrope, bit će obilježen i saradnjom sa Udruženjem građana oboljelih od plućne hipertenzije “DAH” – u Bosni i Hercegovini.

Ovo Udruženje egzistira već tri godine i okuplja članove iz cijele Bosne i Hercegovine, a jedan od prioritetnih ciljeva im je podizanje svijesti o ovom rijetkom, teškom i neizlječivom oboljenju za koje lijekovi u našoj državi nisu dostupni svim pacijentima.

Zbog specifičnosti oboljenja, malog broja oboljelih u našoj zemlji, te nejednakih prava oboljelih i izuzetno skupog lijeka, Rafting klub “Krivaja – Zavidovići” će svojim učešćem na ovogodišnjem Krivaja raftingu podržati ovo Udruženje u cilju podizanja svijesti o ovoj rijetkoj bolesti krvnih sudova pluća od koje mogu oboljeti svi u bilo kojoj životnoj dobi.

Zavidovićki rafteri žele skrenuti pažnju javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno susreću oboljeli od ove bolesti, kao i na istrajnost ove malobrojne marginalizirane grupe ljudi u borbi za njihovo pravo na liječenje i pravo na život.

Svojom ovogodišnjom rafting avanturom članovi Rafting kluba “Krivaja –Zavidovići” istovremeno će biti učesnici obilježavanja svjetskog dana oboljelih od plućne hipertenzije pod motom “Get breathless for Pulmonary Hypertension”. Vjerujemo da će nam se pridružiti i ostali učesnici ovogodišnjeg raftinga.

UKRATKO O PH

Plućna hipertenzija je bolest krvnih sudova plućnog krvotoka u kojima se javlja povišen krvni tlak, od čega oboljevaju plućne arterije, vene i kapilari. Plućna hipertenzija se definira kao srednji tlak u plućnoj arteriji veći ili jednak 25 mmHg u mirovanju, 30 mmHg u kretanju. Svi parametri veći od navedenih ukazuju na plućnu hipertenziju koja može biti nepoznatog i poznatog uzroka, odnosno primarna i sekundarna. Bez adekvatnog liječenja prognoze za oboljele od ove bolesti su veoma loše.

Pacijenti u cijelom svijetu se udružuju kako bi poboljšali svoj položaj i obezbijedili jednaka prava na liječenje svih pacijenata. Svjetski dan oboljelih od plućne hipertenzije obilježava se svake godine 05.maja kroz razne sportske aktivnosti u kojima zdravi daju podršku oboljelima od PH. Zbog nemogućnosti istovremenog organizovanja sportskih manifestacija u Evropi i svijetu, aktivnosti za obilježavanje ovog dana provode se tokom cijelog mjeseca maja kada se tradicionalno održava i rafting na rijeci Krivaji.

Ovogodišnji, 16. po redu, međunarodni turistički “Krivaja rafting” će se održati od 20. do 22.5.2016. godine, a organizatori, kao i svake godine, pozivaju sve su da im se pridruže u dobrom druženju i nezaboravnim trenucima.