Hoće li dolazak visokih temperatura “ubiti” koronavirus?

Život

Studija Sveučilišta Sun Yat-sen u kineskom Guangzhou otkriva da određena temperatura pogoduje širenju koronavirusa, piše South China Morning Post.

Studija, koja je objavljena prošlog mjeseca i koja još mora proći recenziju, sugeriše da toplina ima značajan utjecaj na koronavirus, te da bi toplina mogla utjecati na njegovo širenje.

Koronavirus je, kako se navodi u studiji, osjetljiv na visoke temperature, koje bi mogle utjecati na sprječavanje njegovog širenja u zemljama s toplijom klimom, dok bi zemlje s hladnijom klimom trebale uvesti strožije kontrole po pitanju virusa.

U mnogim zemljama svijeta vlade i stručnjaci se nadaju da će se broj oboljelih smanjivati s toplijim vremenom, međutim, druga studija koju je objavila grupa istraživača, među kojima je i epidemiolog Marc Lipsitch Sveučilišta Harvard, otkriva da je širenje koronavirusa moguće i u područjima s različitom količinom vlage u zraku.

“Same vremenske prilike, poput povećanja temperature i vlažnosti zraka neće nužno utjecati na opadanje broja zaraženih od koronavirusa bez implementacije zdravstveno javnih mjera”, navodi se u toj studiji.

Naime, grupa naučnika svoju studiju temelji na podacima svakog slučaju koronavirusa koji je potvrđen između 20. januara i 4. februara, što uključuje više od 400 kineskih gradova i regija.

Podaci su upoređeni s meteorološkim podacima za januar, a analiza je pokazala da je broj zaraženih narastao dok je temperatura zraka iznosila 8.72 stepeni Celzijusa, da bi nakon toga broj zaraza počeo padati.

“Temperatura zraka ima utjecaj na okolinu u kojoj ljudi žive te ona može imati i ulogu po pitanju kontrole epidemija”, navodi se u studiji.

Hassan Zarakaet, stručnjak Centra za infektivne bolesti na američkom Sveučilištu Beirut, tvrdi da toplije i vlažnije vrijeme može utjecati na manji prenos koronavirusa.

“Još uvijek učimo o tom virusu, ali ono što znamo o drugim koronavirusima može nam biti od pomoći”. “Ako nam vremenske prilike uspiju pomoći u smanjivanju prenosa virusa, onda možemo zaustaviti njegov daljnje širenje”, tvrdi.

Mike Ryan, šef odjela za hitne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, poručio je javnosti da se pretjerano ne nada da će epidemija nestati automatski s dolaskom ljeta.

“Moramo pretpostaviti da će se virus i dalje širiti. Davali bi ljudima lažnu nada kada bismo rekli da će on nestati poput prehlade, ne možemo to tvrditi jer za to još ne postoje dokazi”, kazao je.

Zdici.info