HISTORIJSKI USPJEH: Bosna i Hercegovina u finalu Evropskog prvenstva

Sport

Kadetska košarkaška reprezntacija igrat će u finalu Evropskog prvenstva u Litvaniji nakon večerašnje pobjede nad Španijom u polufinalu. Bio je to susret koji je odlučen nakon dva podužetka. Najveći je to uspjeh naše omladinske košarke u historiji domaćeg basketa.

Dosta nesigurno naši su ušli u meč pa su Španci poveli, bilo je 4:2, ali nije dugo trebalo plavo-žutim dječacima da uspostave ravnotežu i zaigraju onako kako mogu i znaju.

Prema su mnogo pažnje posvetili odbrani i čuvanju našeg najboljeg igrača Džanana Muse, nije to baš najbolje išlo mladim španskim košarkašima. Lider bh. tima uskoro je došao do daha i počeo rešetati koš protivnika, a sve se to lijepo osjetili i na rezultatu.

Poveli smo 6:4 i onda je prednost do kraja prvog dijela bila na strani izabranika Josipa Pandže. I bila je sve izraženija, a nervozni Španci nisu imali rješenja za našu sjajnu odbranu. Tako je ostalo do kraja prvog poluvremena.

jajno je funkcionirao naš šut za tri poena, posebno raspoložen bio jeNjegoš Sikiraš koji je pogađao s distance. No, krajem drugog perioda došlo je do pada u igri pa su Španci na odmor otišli uz prednost.

Slabo su naši otvorili nastavak. Velika i potpuno neobjašnjiva nervoza nije nas do kraja koštala s obzirom na to da su nas u greškama pratili i Španci. Premda je protivnik vodio pet razlike, na odmor pred posljednju četvtinu otišlo se kod rezultata 47:47.

Sani Čampara pogodio je za tri poena na otvaranju posljednje dionice, ali uzvratili su Španci preko Gonzaleza. I ponovo velika nervoza, bezbroj upropaštenih prilika i srljanja u napadu.

No, konsolidovali su se naši dječaci, zaigrali kako znaju i uskoro se to odradilo na stanje na semaforu. Izjednačili smo, stisnuli u odbrani u sve je to došlo na svoje. Košem Sikiraša poveli smo 60:58 dvije minute prije kraja.

Uskoro su Španci preuzeli vodstvo, ali je sedam sekundi prije kraja Čampara pogodio tricu za 63:63 i nevjerovatnu, šok završnicu. Sedam sekundi nije bilo dovoljno Špancima za nove poene pa je meč morao u produžetak.

Naši su se tamo bolje snašli, imali tri poena viška pet sekundi prije kraja, ali su pogodili Španci za drugi produžetak. Tamo ipak nisu imali šansu, naši su se razigrali i slavili veliku, nevjerovatnu pobjedu.

(Radiosarajevo.ba)