Hidroelektrane EPBiH u pogonu, termoelektrane se postepeno vraćaju

Dešavanja

Oko 12:30 minuta došlo je do kolapsa elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i dijelovima Crne Gore. Dešavanja iz minute u minutu pratite na portalu Klix.ba
14:09 U Sarajevu semafori još uvijek nisu u funkciji. Svima učesnicima u saobraćaju se apeluje na oprez.

14:06 Tramvajski i trolejbuski saobraćaj u Sarajevu još nije u funkciji, direktor preduzeća GRAS Senad Mujagić nam je kazao da ne može precizirati kada će ovi oblici prijevoza biti uspostavljeni.

Trenutno od Ilidže do Baščaršije saobraćaju autobusi GRAS-a i Centrotransa. Povećan je broj vozila na liniji.

14:05 Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je struja puštena na 110 kilovoltnoj mreži koja se oslanja na proizvodne pogone, a radi se i na obezbjeđivanju snabdijevanja za veće potrošače.

14:04 Struja se vratila i u Maglaju i Sanskom Mostu.

13:56 Hidroelektrane EPBiH su sve u pogonu, termoelektrane se postepeno vraćaju. Elektroprivreda angažovala sve kapacitete za normalizaciju distribucije električne energije.

13:55 Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović kazao je da se kvar desio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje uslijed visoke temperature i samih visokih temperatura.

13:50 Struja je nestala i u Albaniji uključujući gradove Tiranu, Drač, Skadar, Sarandu.

13:49 Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao za Vijesti.me da je usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja – Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan dio Hrvatske.

13:45 Struja se vratila u Konjicu, ali u dijelovima Sarajeva Bojnik, Mejtaš, Hrasno.

13:43 Kako Klix.ba saznaje jedini radiorelej u državi koji radi je onaj na Vlašiću. Radioamateri se pozivaju da ga koriste samo u slučaju nužde.

13:41 Ranije su iz Iz Elektroprivrede BiH kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

13:38 Snabdijevanje električnom energijom se obnavlja i u Crnoj Gori.

13:37 Do obnove snabdijevanja električnom energijom došlo je i u Tuzli.

13:36 Kako javljaju hrvatski mediji, u Splitu se struja vratila iz drugog pokušaja uključivanja sistema.

13:35 Pojedini dijelovi Olova, Sarajeva i drugih mjesta javljaju da je došlo do obnove snadbijevanja električnom energijom

13:30 Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

13:25 Prema dostupnim informacijama sisteme se lagano vraća u pogon.

13:22 Do nestanka struje je došlo u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori. Došlo je do potpunog kolapsa sistema, a nadležni organi država rade na rješavanju problema

Izvorni Članak: www.klix.ba