Gradonačelnik Mujanović: Saopštenje za javnost vezano za jučerašnju saobraćajnu nesreću u Zavidovićima

Dešavanja

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović povodom jučerašnjeg nemilog događaja – saobraćajne nesreće u kojoj je jedna maloljetna osoba smrtno stradala a druga teško povrijeđena izdaje saopštenje za javnost

„Vijest o jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom duboko me je potresla. Ožalošćenoj porodici upućujem iskreno saučešće zbog gubitka člana porodice a povrijeđenom dječaku želim brz i uspješan oporavak. Također, porodici i vozaču teretnog motornog vozila izražavam žaljenje sa nadom da će se strpljivo nositi s novonastalom situacijom.

Obzirom da sam od samog događaja suočen s negodovanjima i pritiscima javnosti zbog loše uređene raskrsnice na kojoj se desila saobraćajna nezgoda imam potrebu da i na ovaj način, još jednom, naglasim da se nesreća desila na raskrsnici regionalnih cesta koje nisu u nadležnosti Grada Zavidovići već su u nadležnosti Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalne direkcije za ceste. Imajući u vidu lošu uređenost raskrsnice regionalnih puteva R465 i R467, kod mosta na rijeci Krivaji, lošu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, nepreglednost, nepostojanje označenih pješačkih prelaza, Gradska uprava već duži niz godina pokušava s nadležnim Ministarstvom adekvatno riješiti ovaj problem izgradnjom modernije, preglednije i funkcionalnije raskrsnice ali Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona maćehinski se odnosi prema regionalnim cestama na teritoriji Grada Zavidovići.

Također, u konkretnom slučaju zakazali su i uposlenici Centra za socijalni rad Zavidovići koji su dužni sprečavati organizovano prosjačenje na ulicama našeg grada te one koji to čine uputiti u Centar za socijalni rad Zavidovići na dalje postupanje. Isto tako, Centar za socijalni rad Zavidovići ne ispunjava svoje zadatke u potpunosti, posebno kada je u pitanju briga o maloljetnicima koji nisu pod adekvatnim nadzorom roditelja / staratelja.

U vezi gore navedenog, još jednom, pozivam Ministarstvo da u što skorijem vremenskom periodu pristupi uređenju putne infrastrukture iz svoje nadležnosti u Zavidovićima a sve zbog bolje bezbjednosti učesnika u saobraćaju i pješaka. Pozivam uposlenike Policijske stanice Zavidovići i Centra za socijalni rad da izvršavaju poslove iz svoje nadležnosti te da spriječe organizovano prosjačenje na našim ulicama, sankcionišu roditelje / staratelje i nalogodavce toga te da preuzmu brigu o djeci bez roditeljskog nadzora i adekvatnog staranja a Gradska uprava stoji na raspolaganju za saradnju u cilju stvaranja boljih i kvalitetnijih životnih uslova za sve građane Zavidovića.“

Zdici.info