Grad Zavidovići otkupio eksponat – parnu lokomotivu „Kusače“

Dešavanja

Gradonačelnik Hašim Mujanović i Stečajni upravnik IP „Krivaja“ d.o.o. u stečaju Hamdija Muratović danas su u prostorijama Gradske uprave potpisali ugovor o nabavci – kupovini parne lokomotive „Kusače“ za potrebe Grada Zavidovići. Kupovina Ćire uslijedila je nakon provedenog postupka javne nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 47.970,00 KM a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Zavidovići.

Parna lokomotiva „Kusače“ proizvedena je 1901. godine u fabrici “Kraus” Comp. Munchen – Linz, u Njemačkoj, snage 90 KS. Tokom svog radnog vijeka služila je za prevoz oblovine na industrijskoj pruzi Zavidovići – Olovo – Han Pijesak – Kusače koja je, dolaskom Austro-ugarske monarhije, izgrađena za potrebe eksploatacije drveta. Za pogonsko gorivo koristila je ugalj. Uvođenjem pruge normalnog kolosijeka dolazi do ukidanja pruga sa uskotračnim kolosijekom, a od 1970. godine „Ćiro“ se koristi samo kao turistička atrakcija.

„Zadovoljan sam činjenicom da parna lokomotiva „Kusače“, popularni „Ćiro“ ostaje u u Zavidovićima gdje mu je i mjesto, imajući u vidu činjenicu da je svojim neumornim radom hranio brojne zavidovićke porodice i doprinosio izgradnji Zavidovića.

Zahvaljujem se građanima Zavidovići na iskazanoj želji da „Ćiro“ ostane u Zavidovićima kao i Gradonačelnici Sarajeva koja je uvažila naše zahtjeve i odustala od namjere da Grad Sarajevo otkupi parnu lokomotivu „Kusače“ za svoje potrebe.

Grad Zavidovići će u roku od 6 (šest) mjeseci preuzeti ovaj vrijedni eksponat. Izvršit će se njegova restauracija i bit će izložen i dostupan javnosti i turistima kao atrakcija.

Naše opredjeljenje je oduvijek bilo da Grad Zavidovići zadrži preostali dio imovine IP „Krivaja“ u stečaju kao i eksponate kao što su parna lokomotiva i „Krivajina vila“. U to ime od Gradskog vijeća ishodovao sam potrebnu saglanost i odobrenje za kupovinu „Ćire“ a u Budžetu Grada Zavidovići obezbijedili smo finansijska sredstva za njegovu nabavku.

Drago mi je da smo uspješno okončali njegovu kupovinu, a na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće mi je dalo saglasnost i za kupovinu „Krivajine vile“. Za tu namjenu opredjelit ćemo sredstva u Budžetu za narednu godinu. Javnost ćemo blagovremeno izvještavati o ovom postupku“, istakao je Gradonačelnik doc. dr. Hašim Mujanović.

Zdici.info