Federacija BiH konačno kompletirala zakonodavnu vlast: Konstituisan Dom naroda

Dešavanja

Foto: H. M./Klix.ba

Novizabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine položili su zakletvu na današnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti.Na ovaj način konstituisan je novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu FBiH. 

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović uručio je uvjerenja izabranim delegatima uz poruku da se nada kako će u naredne četiri godine opravdati ukazano povjerenje građana. On je delegatima rekao i da još uvijek imaju vremena da informišu CIK-u ukoliko ne žele prihvatiti mandate.

Uvjerenja su uručena za 55 od 58 delegata s obzirom na to da još uvijek nije u potpunosti kompletiran Klub delegata iz reda srpskog naroda.

Federalni delegati su nakon prijema uvjerenja izabrali privremena radna tijela, odnosno Privremenu mandatno-imunitetske komisiju, Privremenu komisiju za izbor i imenovanja, Privremenu zakonodavno-pravnu komisiju, Privremenu administrativnu komisiju i Privremeni odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, a koja predsjedava konstituirajućom sjednicom, nakon tako je dala pauzu od 20 minuta kako bi mogla zasjedati Privremena mandatno-imunitetske komisije. Predsjedavajući ove komisije Tomislav Mandić nakon toga je podnio izvještaj federalnim delegatima koji su u konačnici jednoglasno usvojili.

Novoizabrani delegati su u skladu sa dnevnim redom položili svečanu zakletve kojom su se obavezali na poštivanje Ustava BiH, Ustava FBiH i važećih zakona. Time je konstituisan novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH te kompletirana zakonodavna vlast u entitetu Federacija BiH.

Izvorni Članak: www.klix.ba