Evropska unija otvara granice za sve putnike koji su primili obje doze vakcine

Dešavanja

Zemlje članice Evropske unije danas su se složile da bi granice trebale biti otvorene za putnike koji su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa, javlja AFP.

Za sada nije precizirano da li se odluka odnosi na sve proizvođače vakcina ili samo na određene. Više detalja se očekuje tokom dana.

Očekuje se da će EU otvaranje granica za sve potpuno vakcinisane početi već od narednog mjeseca. Odluka stiže jer se širom EU provodi masovna vakcinacija.

Diplomate su navodno saglasne da u slučaju naglog pogoršanja epidemiološke situacije u nekoj zemlji ili regiji ponovo uvedu stroge mjere kako bi spriječili daljnje širenje koronavirusa.

Ova mjera će zasigurno doprinijeti tome da mnogo veći broj turista pristigne u EU u narednom periodu.
Mediji javljaju da će obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantin i dalje biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako vakcinacija bude napredovala i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Međutim, ostaje i pitanje kako će turisti dokazati da su vakcinisani jer iz EU kažu da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti kao validne.

EU trenutno radi na “certifikatu Covid-19” koji će putnicima omogućiti da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od Covida ili su nedavno testirani negativno.

Izvorni Članak: www.klix.ba