Erdogan: Najiskrenije preporučujemo Rusiji da se ne igra s vatrom

Dešavanja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Rusija pod izgovorom slučaja (obaranje ruskog aviona, op.a.), za koji je cijeli svijet prihvatio da je Turska u pravu, njegovoj zemlji uputila nemoguće optužbe, što je, prema njegovim riječima, igranje s vatrom.

Erdogan se obratio stanovnicima sjevernog turskog grada Bayburta, gdje je prisustvovao ceremoniji zajedničkog otvaranja više kompletiranih projekata. Tom prilikom se osvrnuo i na posljednja dešavanja u vezi sa obaranjem ruskog aviona, u utorak, 24. novembra.

Erdogan je rekao kako je istog dana kada je avion oboren pokušao stupiti u telefonski kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no od tada nije dobio nikakav odgovor, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Istog dana zatražio sam sastanak, želio sam da razgovaramo telefonom. Međutim, od tog dana do danas od njih nismo dobili odgovor – kazao je Erdogan.

Dodao je kako postoji mogućnost susreta sa Putinom na Samitu o klimatskim promjenama u Parizu.

– Mislim da će (Putin) biti prisutan, tamo isto tako možemo sjesti i razgovarati – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik ipak je naglasio kako su radarski snimci potvrdili da su ruski avioni povrijedili turski zračni prostor, te da je sve to cijelom svijetu potvrđeno i audiosnimcima.

– Cijeli svijet je prihvatio da je Turska po ovom pitanju u pravu. I Rusija isto tako ima odgovornst da dokaže svoje tvrdnje, u protivnom Rusija će dobiti status lažljivca zbog teških i nepoštenih optužbi – rekao je Erdogan.

Dodao je da Turska nije namjerno srušila ruski ratni avion.

– To je događaj koji automatski slijedi nakon povrede zračnog prostora, odnosno primjene pravila angažmana – naglasio je Erdogan.

Kada je u pitanju borba protiv terorističke organizacije ISIl, Erdogan je poručio Putinu:

– Poštovani Putin kaže: ‘Ko primjenjuje dvostruke standarte prema terorizmu, igra se s vatrom’. Potpuno se slažem sa ovom rečenicom. Tačno. Podržavati Assadov režim, koji je razlog stradanju 380 hiljada ljudi, i koji širi državni teror, da, to je igra sa vatrom. Sa izgovorom borbe protiv ISIS-a bombardovati opoziciju sa međunarodnim legitimitom, igra je s vatrom. Pod izgovorom slučaja za koji je cijeli svijet prihvatio da je Turska u pravu, uputiti nam nemoguće optužbe te taj slučaj koristiti i mučiti naše građane koji su u Rusiju otputovali kako bi prisustvovali sajmu, znači igrati se s vatrom. Neodgovorno napasti kamione koji se u regiji nalaze zbog trgovine ili humanitarne pomoći, igra je s vatrom. Najiskrenije preporučujemo Rusiji da se ne igra s vatrom – rekao je Erdogan.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)