Edina i Amir Bošnjaković iz Zavidovića primjer ustrajnosti i dugogodišnje borbe

Dešavanja

U mjestu Krivaja, nedaleko od Zavidovića, živi Edina Bošnjaković.

Edina i Amir Bošnjaković, već nepunih 30 godina, iz dana u dan, prolaze kroz svakodnevne životne ispite. Njihova svakodnevna borba i životna priča nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Dok suprug Amir daleko od domovine obezbjeđuje egzistenciju za suprugu i djecu, Edina borbu vodi sa sinom Alemom i kćerkom Asimom, a oboje boluju od cerebralne paralize.
Dijete koje su dobili, umrlo je samo nakon 5 dana života, a nakon čega dobijaju  Alema (28), a nakon 8 godina dobijaju kćerku Asimu (19).

Alem je u invalidskim kolicima, a zbog stanja u kojem se nalazi potrebna mu je stalno tuđa njega. Kćerka Asima također boluje od cerebralne paralize, a ima ozbiljne probleme sa vidom i sluhom, zbog čega nosi slušne aparate na oba uha.

Asima redovno boravi u dnevnom centru u Žepču, a ukoliko prevoza iz centra nema, na odredište je vozi majka Edina.

Oblačenje, hranjenje, podizanje iz kolica, svakodnevne su aktivnosti majke Edine.

– Ni sama ne znam šta bi bilo s mojom djecom da se meni nešto dogodi. Gdje bi ta moja djeca završila ? Dva invalida sa cerebralnom paralizom kojima je svakodnevno potrebna njega i pomoć zahtjevaju mnogo suza i odricanja, a vjerujem da ću za dugogodišnji trud nagradu kod Njega dobiti – kaže Edina.

 

Zdici.info