Davne 1978. osnovana je grupa "Pauk" iz Zavidovića

Zabava

Grupa Pauk iz Zavidovića osnovana je 1978. godine. Prvu postavu su činili: pjevač, klavijaturista i frontmen Željko Selak, Branko Dabić Daba (gitara), Nenad Simić Sima (bas gitara) i Ešref Hamzić Eško (bubnjevi).

Pauk iza sebe ima dvije ploče, singlicu Momak iz provincije (PGP 1980) i LP Mumije lažu (Suzy 1983). Grupa je učestvovala i sa dvije pjesme (“Dan” i “Zakasnio sam na herojska vremena”) na kompilacijskom albumu Prvi zub koji je izdala izdavačka kuća Suzy 1981. godine. Urađeni su i mnogi demo snimci za arhiv radio Zavidovića i radio Sarajeva. Od svih ikada snimljenih pjesama najviše se proslavila pjesma Momak iz provincije. Veliki uspjeh u svom radu grupa je imala 1980. godine kada je pobjedila na čuvenoj gitarijadi u Zaječaru. To im je omogućilo snimanje singlice i dosta nastupa po tadašnjim centrima u zemlji Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i po nekim manjim mjestima SFRJ.

Na početku 1982. godine grupu napušta Branko Dabić Daba koji odlazi u Zavidovički bend Krivaja a umjesto njega dolazi iz Sarajeva gitarista Mladen Pavičić Pava koji se u grupi zadražava jedno kraće vrijeme. Pava je iz Pauka otišao u grupu Plavi Orkestar iz Sarajeva. Umjesto Pave na mjesto gitariste iz Banovića došao je Vlado Kalajdžić a ubrzo je mjenjan i basista. Zbog Siminog odlazka u vojsku u grupu je 1983 godine došao Goran Grozdić Moca. Pauk je prestao sa radom 1984. godine.

Poklon pjesme “Momak iz provincije ” i “Bijeg” sa jedinog singla grupe.
Exkluzivno za BalkanUK pripremio Slobodan Bobo Lazendić

Diskografija
Bijeg/Momak iz provincije (PGP RTB 1980)

Albumi:
Mumije lažu (Suzy 1983)
Prvi zubi (1983)

Zdici.info