Danas odluka: S kim će u vlast BH blok?

Dešavanja

redsjedništvo Demokratske fronte jučer je razmatralo implementaciju izbornih rezultata i izvještaj pregovaračkih timova, te im dalo uputstva za naredni pregovarački ciklus. Sjednica je održana uoči današnjeg sastanka stranaka BH bloka (SDP, DF i Naša stranka) na kojem se očekuje konačna odluka o ulasku u vlast na federalnom i državnom nivou.

Nema koalicija
Iznoseći zaključke, potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić kazao je da će Demokratska fronta odluke donositi u BH bloku.

– Demokratska fronta će odluke donositi sa partnerima. Demokratska fronta će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, a u ovom slučaju posebno stranaka BH bloka, kao što je to slučaj bio u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Takvo pravilo treba da važi i za više nivoe vlasti, dakle, za Federaciju BiH i za državni nivo. Pri donošenju svih budućih odluka, DF će se voditi interesima države i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice, navodi se u zaključcima Predsjedništva koje je pročitao Đonlagić.

Istaknuo je da će konačnu odluku o tome kako dalje donijeti BH blok, a ona, kakva god da bude, mora biti u interesu opstojnosti države i njenih građana. Komentarišući izjavu predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, koji je kazao da će SDP i DF izaći iz BH bloka ako budu koalirali s nacionalnim strankama, Đonlagić je odgovorio da je to ishitren stav.

– Ne znam zašto je to uradio bez saglasnosti unutar BH bloka. Ne znam zašto, ali čini mi se da pokazuje neku dozu nervoze. Mi sutra (danas, op. a) imamo sastanak stranaka BH bloka i kao što smo kazali i ranije, a to potvrdili današnjom odlukom Predsjedništva, tražit ćemo zajednički stav unutar BH bloka, poštujući izborni legitimitet stranaka BH bloka, jer nismo svi ostvarili podjednak izborni rezultat i nemamo svi isti broj mandata u parlamentima FBiH i BiH. Vjerujem da ćemo odluku donijeti zajedno, kaže Đonlagić.

Dodaje da dosad nije bilo razgovora o pozicijama unutar izvršne vlasti FBiH ili BiH.

– Ovdje se razgovara o tome šta će biti konačni stav BH bloka, dakle, da li će se ići u pregovore o formiranju vlasti. Ovdje se ne radi o odluci o koaliciji niti se radi o odluci o učestvovanju u izvršnoj vlasti. Ovdje se s aspekta BH bloka razgovara i definira stav, da li će se ići u dalje razgovore i pregovore o formiranju parlamentarne većine, rekao je Đonlagić.

Prema njegovim riječima, ukoliko BH blok donese odluku da počne razgovore o formiranju vlasti, napravit će “zajednički dokument sa konkretnim principima i konkretnim prijedlozima zakonskih rješenja za federalni i državni nivo”.

Mapa puta
– Napravit ćemo vlastiti akcioni plan. Kad bude završen dokument, bit će dostupan javnosti. Još je u izradi. Ali, to će biti vlastita mapa puta BH bloka, ponovio je Đonlagić.

Upitan koliko je realno da ove sedmice bude održana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, Đonlagić je ustvrdio da je apsolutno nerealno da se novi saziv konstituiše do 10. februara.

– Ovdje je ključni problem nastao kada aktuelna federalna Vlada nije ponudila Parlamentu odluku o privremenom finansiranju, jer to je praksa u postizbornim godinama, da ne dovedete u ćorsokak budžetske korisnike. Oni su otišli u potpuno suprotnom pravcu, išli su sa tekstom punog budžeta u formi zakona iako imamo problem konstituisanja federalnog Doma naroda, zaključio je Đonlagić.

Izvorni Članak: www.oslobodjenje.ba