Danas iznad BiH niski prelet dva američka bombardera

Dešavanja

Dva američka bombardera B-1B Lancer danas od 13 do 15 sati imat će niski prelet iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopćila da je prelet u znak partnerstva dvije zemlje te da će letjelice biti dio onoga što su nazvale zajednički vojni događaj u blizini Tuzle, a čiji će dio biti i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Nisu precizirali koji će to još biti gradovi, osim Sarajeva, iznad kojih će biti niski prelet aviona koji po komadu koštaju 317 miliona dolara i koji se smatraju okosnicom zračnih snaga SAD-a. Postoji mogućnost da prelet bude otkazan zbog nepovoljnih vremenskih prilika ili zahtjeva za vojnu misiju.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u izjavi za Klix.ba ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku.

Opoziciji u Republici Srpskoj prelet nije prihvatljiv i zbog toga što je riječ o letjelicama kojima se 1999. bombardovala Savezna Republika Jugoslavija.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) je prelet nazvao zastrašivanjem, dok je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Izvorni Članak: www.klix.ba