Četvrtina djece školskog uzrasta u BiH konzumira duhanske proizvode

Život

Udruženje PROI i Zavod za javno zdravstvo FBiH organizovali su danas u prostorijama Prve bošnačke gimnazije u Sarajevu konferenciju povodom Svjetskog dana bez cigareta s fokusom na prevenciju konzumiranja duhanskih proizvoda kod mladih osoba u BiH.

Na početku konferencije pomoćnica direktora za stručne poslove Federalnog zavoda za javno zdravstvo Aida Ramić Ćatak ukazala je na posljednje aktivnosti u kojima je institucija učestvovala, a tiču se donošenja zakona o ograničenoj upotrebi duhana.

“Zavod za javno zdravstvo FBiH dio je složene priče u oblasti kontrole duhana. S jedne strane, učestvovali smo u pripremi novog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji se trenutno nalazi na čekanju u Federalnom parlamentu. U njegovoj izradi učestvovali smo zajedno s predstavnicima drugih resora i nevladinog sektora. Pored toga, radimo na edukaciji građana kroz promotivne poruke, skupove i iznošenje činjenica. O problemu pušenja ne govori se dovoljno glasno i percepcija težine problema uopšte nije razvijena u našoj zajednici. S obzirom na borbu s pandemijom, treba napomenuti da je pušenje još uvijek najveći pojedinačni faktor rizika kada je riječ o koronavirusu i da su pušači bili mnogo više u jedinicama intenzivne njege, što su pokazala istraživanja širom svijeta”, ističe Ramić Ćatak.

Kada govorimo o rezultatima istraživanja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, treba istaknuti da je fokus istraživanja bio na procentu mladih ljudi u BiH koji konzumiraju duhanske proizvode.

“Podijelili smo rezultate istraživanja o procentu učestalosti konzumacije duhanskih proizvoda. Četvrtina školske djece uzrasta od 13 do 15 godina konzumira duhanske proizvode. Oko 14 posto njih konzumira cigarete, 16 posto nargile i oko 11 posto elektronske cigarete. Također, 610 školaraca svakodnevno je izloženo oštećenju zdravlja od posljedica pasivnog pušenja. Govorilo se i o jednostavnom pristupu djece duhanskim proizvodima, pa tako rezultati pokazuju da 6 od 10 školaraca nesmetano kupuje duhanske proizvode, a više od 80 posto njih niko nije odbio prodati ove proizvode zbog njihovih godina. Ono što je bitno naglasiti jeste da je 80 posto učenika izjavilo da aktivno podržava zabranu pušenja u zatvorenim prostorima i zbog toga je potrebno što prije prijedlog zakona staviti na dnevni red”, rekla je Ramić Ćatak.

Prisutnima se obratio i Mirza Kršo, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je govorio o industriji proizvodnje cigareta i njenom utjecaju na mlade ljude.

“Vrlo nerado dajem medijski prostor toj industriji štetnih duhanskih proizvoda. Jedna je od najsnažnijih industrija i jedna od najaktivnijih kada je riječ o lobiranju. To je industrija koja je svjesna svega o čemu mi govorimo, da je epidemija ovisnosti o duhanu zapravo jedan od najvećih zdravstvenih, društvenih i ekonomskih problema”, ističe Kršo.

Kada je riječ o utjecaju na mlade, Kršo ističe kako se utjecaj duhanske industrije ogleda u više slučajeva.

“Devedeset posto pušača prvi put u dodir s cigaretama dođu kao maloljetnici. Dugoročno, uvjerljivo najveći efekt ima prevencija stvaranja novih pušača. To ova industrija to dobro zna i zato je u prethodnoj godini 80 posto budžeta ovih kompanija otišlo ne na promociju, već na subvencije i damping cijene, što je omogućilo da se cijene održe na nižem nivou uprkos vladinim mjerama povećanja. To je mjera koja je usmjerena protiv najmlađih, koji nisu u poziciji donositi racionalne odluke”, zaključio je Mirza Kršo.

Izvorni Članak: www.klix.ba