Čestitka povodom nastupajućeg Kurban-bajrama

Dešavanja

Unutrašnjost nove džamije u Stipovićima

Bajram-namaz će se na području Zavidovića klanjati u 05:50h, dok je SABAH namaz u 04:30h.

U subotu, 10. zu-l-hidždžeta 1443., odnosno 09.07.2022. godine nastaje kurban – bajram, odnosno hadži – bajram. Svi oni koji čvrsto, iskreno, predano, pokorno i skrušeno vjeruju u Jednog i Jedinog Allaha dž.š., oni čija srca, kada se Allah spomene, zatrepere od straha, ljubavi i poštovanja prema Njemu, mogu se nadati svakome dobru i na ovom i na budućem svijetu.

Neka nam nadolazeći dani bajrama vrate vjeru i nadu u istinu i pravdu, neka među nama vlada lijepa riječ, međusobno povjerenje i tolerancija, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako svoj posao radi savjesno i odgovorno.

Pomažimo se međusobno i učinimo pomirenje među sobom, obiđimo jedni druge, halalimo jedni drugima, sjetimo se i razmislimo da svakog od nas očekuje Allahova pravda – preseljenje na budući svijet.

Žrtvujmo sebičnost, zavidnost, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje. Žrtvom čovjek obuzdava svoju pohlepu, otvara se prema drugom, izlazi iz zatvorenosti i svojih uskih sebičnih interesa, razvija osjećaj obaveza prema drugima i smisao za ljudsku solidarnost. Žrtva je veoma efikasno sredstvo u razvijanju plemenitosti i ljubavi kod čovjeka.

Bajramski dani su prilika da se sjetimo naših rahmetlija, šehida i svih onih koji su željno iščekivali bajrame, duhovno se napajali tekbirima i uživali u djeljenju kurbana.

Zamolimo Uzvišenog Gospodara da nam ukabuli naše ibadete, naše kurbane koje žrtvujemo u Njegovo ime, te da radost bajrama i prinošenja žrtve pruži svim muslimanima u svijetu. Neka Allah dž.š. naša srca ujedini u međusobnoj ljubavi i poštovanju, kako bi smo zaslužili Njegovu milost i oprost.

Svim čitaocima, pratiocima, Zavidovićanima, našoj dijaspori, kao i svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitamo predstojeće velike dane kurban – bajrama.

BAJRAM – ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Zdici.info