Centar za Kulturu Zavidovići ovu godinu započinje izvrsnom predstavom "Gluha svadba"

Zabava

Centar za Kulturu Zavidovići 2016. godinu započinje predstavom “Gluha svadba” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U predstavi igraju SELMA MEHANOVIĆ, NUSMIR MUHAREMOVIĆ, MUHAMED BAHONJIĆ, MILENKO ILIKTAREVIĆ, FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ, URANELA AGIĆ-BURINA, LANA DELIĆ, SAŠA HANDŽIĆ, SABINA KULENOVIĆ, ENES SALKOVIĆ, IŠTVAN GABOR, MIROLJUB MIJATOVIĆ, ADIS MEHANOVIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ, SELMA ĆOSIĆ, IGDA JARIĆ / LAMIJA PRGUDA, EDIN BEGOVIĆ, ALMIR PEKMEZ, ZANIN BERBIĆ.

“Gluha svadba” je premijerno izvedena 27.02.2014. godine u  Zenici.

Predstavom Gluha svadba Bosansko narodno pozorište Zenica u svojoj repertoarskoj politici nastavlja tradiciju dramatizacija, po kojoj je poznato ne samo bosanskohercegovačkom nego i širem teatarskom auditoriju. Dramatizacije – ti postupci „prerade“ i pretvaranja formi i sadržaja iz drugih umjetnosti/medija u teatarsku umjestnost/medij, to prevođenje nepripadajućeg jezika i znakovlja na scenski jezik i znakovlje – zahtjevni su, kompleksni i višestruko rizični poslovi u teatarskoj praksi, i kada je riječ o postignućima, ali i o prijemu teatarskog ostvarenja. Znano je to i teatarskim umjetnicima, ali i publici. Dramatizacija filma u odnosu na dramatizaciju književnih formi sve ove kompleksnosti i rizike multiplicira, riječi su Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Pogledajte dio izvedbe

 

(E.F/Zdici.info/Foto:Oslobođenje)