Brojni uspjesi u 2016. godini u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Zabava

Pred sami kraj 2016. godine, kada se uradi presjek dešavanja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, sasvim sigurno se može reći da se radi o jako uspješnoj godini sa zavidnim umjetničkim rezultatima.

Osvrćući se na itekako velike uspjehe u 2016. godini, u bosanskom narodnom pozorištu, u obnovljenim prostorijama je održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali direktor Hazim Begagić, umjetnička direktorica Lajla Kaikčija, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo, PR i lektorica Merima Handanović i izvršni producent Denis Krdžalić.

Za dvanaest proteklih mjeseci, Bosansko narodno pozorište se može pohvaliti sa osam premijera, čime zadržava status bosanskohercegovačkog pozorišta sa najviše premijernih izvedbi, ali i sa najviše bosanskohercegovačkih tekstova izvedenih na teatarskoj sceni u BiH.

Svakako nisu izostala ni priznanja za plodonosan rad i uspješno djelovanje, pa tako se ova teatarska kuća može pohvaliti sa čak devetnaest nagrada, od čega je devet nagrada za predstavu Mirjane Karanović ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, šest za predstavu Lajle Kaikčije ”Drang nach Westen (Prodor na Zapad)” i četiri nagrade za predstavu Tanje Miletić-Oručević ”Sveto S ili Kako je arhivirana predstava Sveti Sava”.

2016. godina u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je protekla i u znaku velikih internacionalnih festivala, ukupno dvadeset i četiri festivala od kojih je važno izdvojiti Sterijino pozorje Novi Sad, Marulićevi dani Split, Zlatni lav u Umagu, FIAT u Podgorici, MESS Sarajevo, JoakimInter Fest u Kragujevcu, Gavelline večeri Zagreb, te Susreti kazališta/pozorišta BiH u Brčom, gdje je predstava BNP-a ”Drang nach Westen” bila apsolutna pobjednica Susreta.

XV festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. je ove godine proslavio svoj mali jubilej, zadržavajući status jedinog festivala nacionalne dramaturgije u BiH.

Pored Festivala bh. drame, drugu godinu za redom, u BNP-u je održan i Internacionacionalni festival edukativnog teatra, čime je u fokusu najmlađa pozorišna publika, za koju je u okviru četverodnevne manifestacije bio upriličen bogat i raznovrstan program.

Također, sedmi put za redom, BNP je bio koordinator Evropske manifestacije Noć teatra BiH, u kojoj je okupljen značajan broj teatara/teatarskih kuća i tom prilikom je upriličena cjelodnevna ali i cjelovečernja manifestacija gdje su teatri širom BiH otvorili svoja vrata i upriličili prigodan programski sadržaj.

Pored umjetničkih rezultata, zahvaljujući podršci Gradske uprave Grada Zenice, u narednom periodu započinju radovi na dugo očekivanoj rekonstrukciji i obnovi zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a sve u cilju ljepšeg izgleda i funkcionalnijih rješenja koja će zaustaviti dalju devastaciju objekta. Prva faza radova podrazumijevat će sanaciju fasade, uz parcijalnu rekonstrukciju oštećenih dijelova ravnog krova.

Zdici.info