Britanski naučnici podijelili dobre vijesti: Oksfordsko cjepivo protiv COVID-19 čini sve što se od njega očekuje

Život

Cjepivo za COVID-19 tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza neovisnih britanskih znanstvenika.

Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti, rekao je David Matthews, stručnjak za virologiju sa Sveučilišta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva.

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u suradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta, poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih “instrukcija”.

To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi. Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu, priopćio je Matthews. Drugi znanstvenici još nisu recenzirali istraživanje njegova tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije.

Zdici.info