Bračni par iz Zavidovića uspješan u uzgoju plemenitog drveta "Paulovnije" (FOTO)

Život

Paulovnija je plemenita vrsta drveta, jako rijetka na našim područjima. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve. Jedan metar kubični prvoklasnog drveta paulovnije prodaje se za više od 2100 KM.

Paulovnija u prvoj godini dostiže visinski prirast od 3 do 6 metara ovisno od uslova staništa. Razvija veoma jak i dubok korijen koji veoma dobro stabilizuje zemljište podložno eroziji i klizištu a što se javilo kao problem 2014 godine.
Postiže neuporedivo veći debljinski prirast nego naše domaće vrste drveća pa čak i 30 do 40 cm za 10 godina na dobrim staništima.

Zahvaljujući vlastitoj radoznalosti, bračni par iz Zavidovića, Kenan i Selma Hajder u februaru mjesecu su odlučili početi sa uzgojem “drveta budućnosti”. Vremenom, njihov hobi je prerastao u izazov zbog specifičnog načina uzgoja ovog drveta. S obzirom da je Kenan inženjer šumarstva, ovaj bračni par već duže vrijeme gaji ljubav prema biljkama, a njegovo znanje u velikoj mjeri pomaže pri ostvarenju njihovog malog poslovnog cilja.

“Kada smo uporedili osobine Paulovnije i naših vrsta drveća bilo je nevjerovatno te smo htjeli da takvo drvo imamo u svom okruženju. Potrebe za pčelinjom pašom su sve veće te se pčelari odlučuju da sele društva daleko od kuće a mi smo došli na ideju da pašu donesemo blizu naših pčelara. Jer je paulovnija jako medonosna vrsta i cvjeta veoma rano u proljeće kada ostale vrste ne cvjetaju.” – rekla je za naš portal Selma.

“Mi smo za početak proizveli oko 1500 sadnica vlastitim sredstvima od čega smo veći broj prodali kupcima iz cijele Bosne i Hercegovine. Već planiramo da podignemo manju experimentalnu plantažu na površini od 1,5 dunuma. U zavisnosti od potreba tržista povećavati ćemo proizvodnju.” – ističe ovaj mladi bračni par.