Bosanac koji je dobio Rhodes stipendiju: Munib Mešinović napravio sat koji predviđa infarkt

Dešavanja

Foto: Facebook

Rodom iz Travnika, vezirskog grada podno Vlašića, Munib Mešinović (24) svoju akademsku karijeru gradi na prestižnim svjetskim univerzitetima. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u rodnom gradu kaže da je želio drugačije prilike i veće mogućnosti pa je aplicirao ne američke univerzitete.

Uraditi više
– Bilo je teško zbog nepriznavanja ocjena i javnog obrazovnog sistema u FBiH. Morao sam uraditi više standardiziranih ispita nego oni koji pohađaju međunarodne srednje škole. Moji roditelji nisu imali finansijske mogućnosti da priušte pohađanje takvih ustanova pa sam iskoristio internet i sam naučio šta tačno trebam uraditi – rekao je Mešinović za „Avaz“.

Nakon intervjua na New York University kampusu u Abu Dabiju ponuđena mu je puna stipendija za studiranje. Imao je priliku studirati u Njujorku, Londonu, Omanu i Indiji.

– Počeo sam raditi na projektima umjetne inteligencije i zaintrigirala me njena primjena u domenu zdravstva. Napravio sam sat koji pomoću senzora prikuplja zdravstvene podatke o pacijentu i, koristeći umjetnu inteligenciju, predviđa rizik od srčanog udara s više od 90 posto tačnosti – priča naš sagovornik.

Nema alternative
Na završnoj godini je aplicirao na Rhodes stipendiju, ali je to morao uraditi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer BiH nije tada bila zemlja iz koje je dozvoljeno aplicirati na ovu najprestižniju stipendiju na svijetu.

– Kada sam osvojio ovu nagradu kao prvi Bosanac u 120-godišnjoj historiji ove nagrade, znao sam da nemam alternativu nego nastaviti svoje obrazovno putovanje na Oxfordu, gdje sam prošli mjesec završio magistarski studij – dodao je Mešinović.

Tokom boravka u Abu Dabiju osjetio je, kako kaže, veliko gostoprimstvo i podršku. Ali, ipak, Njujork zauzima posebno mjesto u njegovom sjećanju.

– Bilo mi je drago kada sam otkrio bosanske zajednice u svim tim gradovima i restorane s našom kuhinjom. Ne može se izbjeći ponekad i želja za pitom i hurmašicama. To je ćeif – iskren je Mešinović.

Kroz rad pomagati drugima
Munib kaže kako ne razmišlja o tome gdje će graditi karijeru jer će najmanje četiri naredne godine provesti na Oxfordu.

– Privlače me izazovi u kojima vidim mogućnosti za rast i razvoj i gdje mogu nastaviti pomagati drugima kroz svoj rad. To, naravno, može i uključivati i domovinu, ali se ne ograničavam u smislu zemalja u kojima želim raditi i nacionalnosti s kojima želim sarađivati. Svako ide tamo gdje je cijenjen i gdje može stvarati uvjete za rad i za sebe i za druge – zaključio je Mešinović.

Izvorni Članak: avaz.ba