"Atomac" na obroncima najvišeg vrha južne hemisfere

Život

Ovogodišnja ekspedicija bh alpiniste i speleologa Zdenka Veljačića Vekija, Zavidovićanina koji živi u Holandiji, uspon na najviši vrh Južne Amerike, Aconcagua je završena nakon nešto više od tri sedmice.

Veki se sretno vratio kući i pun je utisaka koje je će prezentirati svim zainteresovanima krajem aprila ili početkom maja 2020. – u susret WPHD 2020. (tačan datum još nije preciziran). Vrh Aconcagva je najviši vrh obje Amerike, odnosno južne hemisfere. Visina planine je 6.962 m, a vrh pripada planinskom lancu Anda i nalazi se u Argentini.

Zdenko Veljačić Veki je bio dio internacionalne ekipe alpinista i jedini član SNIK “Atom” koji je učestvovao u ovoj ekspediciji. Saznajemo da je uspon na vrh Aconcagua bio otežan izuzetno smanjenim atmosferskim pritiskom i razrijeđenim zrakom, te niskim temperaturama i do -30 stepena C i veoma jakim vjetrovima preko 100km/sat. Dakle, uslovi koji su veoma teški za preživljavanje. Na vrhu Aconcagva ima tek 40% kisika, a penje se bez boca kisika, što ga čini veoma zahtjevnim vrhom i planinom.

Zbog lične sigurnosti svoj završni uspon prekinuo na 5.400 m, na vrhu Nido de Cóndores, gdje je i nastala fotografija posvećena oboljelima od plućne hipertenzije. Na tim i takvim visinama, alpinisti osjete nedostatak kisika i najbolje znaju kako se svakodnevno osjećaju oboljeli od plućne hipertenzije. Bila je ovo veoma teška ekspedicija od samog početka jer je zbog uraganskih vjetrova i niskih temperatura mijenjan njen plan, te se moralo krenuti ranije što je smanjilo vrijeme aklimatizacije i još više otežalo ovu ekspediciju. Nakon Mont Blanc 4810 m – Francuska, te Kilimanjaro 5895 m – Tanzanija i Muztagh Ata 7546 m – Kina, te Matterhorn 4478 m – Švicarska, ovo je peti uspon poznatog alpiniste Zdenka Veljačića Vekija kojeg je posvetio oboljelima od plućne hipertenzije.

“Vratio sam se kući, nisam se popeo ma Aconcagua, 6.962 m, najviši vrh Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini, jer sam procijenio da to nije dobro za moju sigurnost, ali sam bogatiji za još jedno veliko iskustvo i proširio krug prijatelja. Hvala svima vama koji ste bili uz mene” rekao je Veki nakon povratka kući.

Saznajemo da se od 19 članova ekspedicije na sam vrh popelo njih osam zajedno sa vodičem Petrom Pećancem, te da je na vrhu bilo veoma dramatično što je uključivalo i halucinacije, i „dozivanje“ helikoptera, te da su po povratku u bazni kamp alpinisti trebali medicinske intervencije.

Zdici.info