AK Partija pobijedila sa skoro 50 posto glasova: Samostalno može formirati vlast

Dešavanja

U Turskoj su jučer održani prijevremeni parlamentarni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima prebrojanih 95 posto biračkih listića u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 49,5 posto glasova ili 316 zastupničih mjesta u skupštini.

Vrhovna izborna konisija Turske (YSK) objavila je preliminarne rezultate koji se odnose na 95 posto prebrojanih glasova. U toku je prebrojavanje i ostatka biračkih listića, javlja Anadolu Agency (AA).

AK Partija je osvojila 316 zastupničkih mandata, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,3 posto glasova ili 133 stolica u skupštini od ukupno 550 članova.

AK Partija će u predstojećem mandatu samostalno formirati vladu.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,97 posto glasova ili 42 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) 10,3 posto glasova, odnosno 59 mandata, ali se nalazi na samom izbornom pragu.

Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok, prema preliminarnim rezultatima, preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Rezultate izbora u izbornoj noći uz Anadolu Agency moguće je pratiti putem internet stranice: secim.aa.com.tr.

U toku je prebrojavanje glasačkih listića sa svih 175.006 biračkih mjesta širom Turske, a očekuje se da Vrhovna izborna komisija i nastavku izborne noći nastavi izvještavati javnost o rezultatima. Potom se očekuju i obraćanja lidera političkih partija.

Biračka mjesta za državljane Turske koji žive u inostranstvu bila su otvorena od 8. do 25. oktobra i to u 54 zemlje. Glasačka mjesta na graničnim prijelazima otvorena su također 8. oktobra, a ona će biti zatvorena 1. novembra u 17 sati.

Prema informacijama Vrhovne izborne komisije (YSK), tokom izbornog procesa nisu zabilježeni veći incidenti, niti kršenja javnog reda, kao ni izbornog procesa.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.

Na parlamentarnim izborima, održanim 7. juna, AK partija osvojila je 40,87 posto glasova i osigurala 258 zastupničkih mjesta u parlamentu, CHP je dobila 132 zastupnička mjesta, a MHP i HDP dobile su po 80 mjesta u parlamentu. Niti jedna politička opcija nije uspjela osvojiti dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlasti. Pošto su bez rezultata protekli i koalicioni pregovori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i donio odluku o ponavljanju izbora.

(Faktor.ba)