„60 sekundi o koroni“ Adolescenti i Covid 19 - Zašto je važno uključiti u problematiku?

Život

Gost specijalnog izdanja videa “60 sekundi o koroni” je dr. sc. Mirela Badurina koja govori o temi zašto je važno uključiti adolescente u problematiku pandemije koronavirusa. Mirela Badurina je geštalt psihoterapeut, dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut, koja od 1992. godine do danas svoj profesionalni i akademski rast i razvoj usmjerava na oblasti očuvanja i poboljšanja mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Istraživač i predavač je na mnogim projektima konferencijama, kongresima i simpozijumima namjenjenim cjelovitijem i kreativnijem razvoju djece i mladih. Europski je Certificirani Psihoterapeut i pridruženi je član EIATSCYP-a.

• Zašto je adolescentno doba specifično?
– Adolescencija je razvojna faza koja obuhvata vremensko razdoblje približno između desete i dvadesetpete godine. Osnovni razvojni zadatak adolescencije je pokušaj da se djetinjstvo ostavi za sobom, i da se ostvari za život sposobna svoja ličnost. Zbog toga, ovu razvojnu fazu karakterišu buntovno ponašanje, nekritička hrabrost i osjećaj neranjivosti, sklonost ka eksperimentisanju, otpor prema autoritetima i veća potreba za bliskim kontaktima sa vršnjacima.

• Zašto je COVID19 pandemija poseban izazov za adolescente?
– Vrijeme COVID-a 19 sa sobom donosi zahtjevne mjere zaštite i ograničenja, te reducirane kontakte. Uzevši u obzir prije navedene karakteristike adolescentne faze razvoja, od eksperimentisanja, otpora prema autoritetu, i većim potrebama za bliskim kontaktima sa vršnjacima, ova nova COVID realnost pred njih i njihove roditelje postavlja nove, i često teške, izazove.

• Kako prebroditi ove izazove i uključiti adolescente u problematiku COVID-a 19?
– Prije svega, važno je znati da adolescente pored ranije navedenih razvojnih karakteristika, karakterišu i kapacitet za solidarnost, kreativnost i inovativnost, te potreba za informisanjem i uključivanjem u donošenju odluka. Važno je da odrasli razgovaraju s adolescentima, da čuju njihove brige, da čuju kako adolescenti shvataju COVID19, kako se informišu i razumiju trenutnu krizu i zdravstvene mjere, te kako vide svoju ulogu u tome, i kako se nose sa istim. Adolescenti su otvoreni za dogovore, ako ih se prethodno sasluša i uvaži. Kako smo kao roditelji i društvo skloni osuđivanju i kritikovanju, važno je kritiku, osudu i nametanje odgovornosti zamijeniti s uključivanjem adolescenata i davanjem prostora da i sami daju prijedloge kako zaštititi sebe i druge.

• Šta ne zaboraviti?
– Ne zaboravimo da smo kao odrasli uzor našim adolescentima i ako primijetimo da oni ne poštuju mjere, trebamo se zapitati kakav im primjer dajemo. Također je važno odati im priznanje i pohvaliti ih za njihovu solidarnost koju izražavaju pridržavajući se i poštujući preporučene zdravstvene mjere zaštite. Zbog navedenih karakteristika i potencijala adolescentnog razdoblja, adolescenti sigurno čine važan pokretač promjena u porodici i društvu, i važno je da ih aktivno uključimo u borbu protiv ove krize za dobrobit cjelokupnog društva.

Zdici.info