10 poznatih glumaca koji su umrli tokom snimanja

Zabava

Paul Walker

Lako je posmatrati Hollywood kao oazu bogatstva, slave i glamura. Dok grickamo kokice u kinu, rijetko ko od nas se zapita kakve je sve napore potrebno uložiti i šta sve treba žrtvovati da bi jedan film ugledao svjetlost dana. Ovi glumci su žrtvovali ono najvrijednije – sopstveni život.

Hit Ledger (1979-2008)

Hit Ledger

Hit Ledger nije dočekao da iskusi slavu koju je dođivjela njegova interpretacija Džokera, negativca i Betmen franšize. Umro je 2008. godine od slučajnog predoziranja propisanim lijekom, šest mjeseci prije premijere Mračnog viteza. Smrt ga je zatekla na snimanju filma Imaginarijum doktora Parnasusa, u kojem je igrao glavnu ulogu. Režiser Terry Gilliam je poslije njegove smrti došao na ideju da Ledgerov lik u filmu promijeni izgled, pa su u pomoć pritekli Johnny Depp,  Jude Law i Colin Farrell.

Paul Walker (1973-2013)

Paul Walker

Poznat po ulogama u filmovima Fast and Furious, Paul Walker je poginuo sa 40 godina u 2013. godini u saobraćajnoj nesreći kada se sa svojim autom u punoj brzini zakucao u uličnu svjetiljku i dva drveta. Sedmi dio Fast and Furious, čije je snimanje trajalo već dva mjeseca kada se tragedija dogodila, ipak je završen. Umjesto njega, ulogu su odigrala njegova dva brata i drugi glumci. Kombinacijom filmskih trikova i CGI kompjuterske tehnologije postignuto je da se iznenadna promjena u filmu i ne primjećuje.

Bruce Lee (1940-1973) i Brandon Lee (1965-1993)

Bruce Lee

Brandon Lee

Bruce Lee je 1973. godine u Hong Kongu radio dubliranje za legendarni film U zmajevom gnijezdu. Preminuo je nakon što je kolabirao poslije ručka sa tajvanskom glumicom Betty Ting Pei i filmskim producentom Raymond Chow-om. Izvještaj autopsije je pokazao da je uzrok smrti cerebralni edem (otok moždanog tkiva). Ovaj tragični dogažaj prate brojne kontroverze; pojedini čak smatraju da je u pitanju bilo ubistvo. Imao je samo 32 godine.

Brandon, Bruce-ov sin, bio je također glumac, a poginuo je na snimanju kultnog filma Vrana 1993. godine, sa samo 28 godina. U sceni koja je okončala Brandonov život, Michael Massi, koji je u filmu glumio negativca, trebao je da puca u njega, ali je umjesto lažnog metka u cijev rekvizit-pištolja nekako dospio pravi. Brandon je umro poslije šestosatne operacije. Michael Massi, koji je godinama nakon tragičnog incidenta imao noćne more, preminuo je 26. oktobra ove godine.

David Carradine (1936-2009)

David Carradine

David Carradine, poznat po ulogama u filmovima Kill Bill i TV seriji Kung Fu, pronađen je mrtav 2009. godine u sobi hotela u Bankoku tokom snimanja filma Stretch. Njegovo tijelo pronađeno je u ormaru, sa omčom oko vrata i drugih dijelova tijela. Pretpostavljalo se da se ubio, ali je njegov menadžer za BBC rekao kako ga je ova vijest šokirala jer je David u svojoj 72. godini bio pun života i uvijek spreman za rad. Dalja istraga pokazala je da davljenje jeste uzrok smrti, ali da je vjerovatno posljedica seksualnog fetiša koji je otišao predaleko. Smatra se da se David slučajno ugušio prilikom masturbacije.

John Candy (1950-1994)

John Candy

Poznat po ulogama u filmovima Splash, Ujka Bak i Avioni, Vozovi i automobili, John Candy umro je 1994. godine od srčanog udara u 43. godini. Preminuo je u snu u iznajmljenoj kući u Meksiku tokom snimanja filma Wagons East. Pronađen je pošto se nije pojavio na rezervisanom letu za Los Angeles, gdje je trebalo da provede vikend sa porodicom. Candy je patio od gojaznosti (imao je 160kg), a forenzički i autopsijski nalazi su pokazali da ne postoji sumnja o ubistvu. Njegov otac je također umro rano, od srčanog udara, kada je John imao 4 godine.

Jon-Erik Hexum (1957-1984)

Jon-Erik Hexum

Jon-Erik bio je nova velika zvijezda hit serije Cover Up. Došlo je do zastoja u snimanju 1984. godine, jer mu je bilo dosadno, riješio je da se zabavi igrajući ruski rulet rekvizit-pištoljem sa lažnim mecima. Pištolj je opalio, a lažni metak je izazvao ozbiljan izliv krvi na desnoj sljepoočnici. Preminuo je sedmicu dana kasnije sa samo 26 godina, ali je njegova majka odlučila da donira njegovo srce, bubrege i kožu, čime su spašena tri života.

Andy Whitfield (1971-2011)

Andy Whitfield

Najpoznatiji po ulozi Spartaka u istoimenoj seriji, ovaj glumac patio je od Non Hočkin limfoma, poznatog malignog oboljenja limfe. Isprva se karcinom povukao, ali se ponovo vratio nakon dvije godine. Glumac je podvrgnut agresivnom liječenju, koje nije urodilo plodom. Preminuo je 2011. godine u 39. godini života, a njegovu smrt kolege i prijatelji primili su sa velikom tugom.

Heather O'Rourke (1975-1988)

Heather O'Rourke

Heather O'Rourke bila je dječija zvijezda koja je postala popularna po ulozi u kultnom hororu Poltergajst i njegovim nastavcima. Nekoliko mjeseci prije početka snimanja, Heather je dobila dijagnozu Kronove bolesti, a da je dijagnoza pogrešna otkriveno je prekasno. Heather je kolabirala i brzo prevezena u bolnicu, gdje je otkriveno da pati od hronične opstrukcije crijeva. Pokušaj hirurškog liječenja doveo je do septičkog šoka od kojeg je tragično preminula 1988. godine. Imala je samo 12 godina.

Chris Farley (1964-1977)

Chris Farley

Chris Farley je završio veći dio snimanja glasa za poznatog animiranog junaka Shrek prije nego što je preminuo. Poslije smrti ga je zamijenio kolega Mark Mayers u potpuno novoj verziji ovog lika. Gostovanje u televizijskoj emisiji nešto prije smrti pokazalo je ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja. Promukao glas, siv ten; posljedice dugogodišnje zloupotrebe droge, izazvale su brojne polemike. Chris Farley umro je 1997. godine u svom stanu u Chicagu od predoziranja morfijumom i kokainom. Imao je 33. godine. Kao veliki faktor njegove smrti, dodaje se i ozbiljna ateroskleroza.

Vic Morrow (1929-1982)

Vic Morrow

Glumac Vic Morrow je 1982. snimao scenu sa helikopterom za film Zona Sumraka u kojoj su također učestvovali dječak i djevojčica od 6 i 7 godina. Helikopter je letio suviše nisko i eksplozija pirotehnike korišćene u filmu oštetila je repnu elisu, koja se otkačila i odsekla glavu Vicu i djevojčici. Dječaka je smrskao helikopter pri padu. Ostali učesnici scene prošli su samo sa manjim povredama. Režiser John Landis, producent, pilot i specijalista za pirotehniku bili su optuženi sa ubistvo bet predumišljaja. Zbog ovog incidenta doneseni su i novi, strožiji zakoni o sigurnosti na filmskim setovima.

H. K./Zdici.info